Zen & Boeddhisme

De rubriek Zen & Boeddhisme gaat over Zen en andere vormen van boeddhistische spiritualiteit, van de oorspronkelijke leer van Gautama, ‘de Boeddha’, tot en met het latere mahayanaboeddhisme, waarvan Zen een school is. Tot deze rubriek behoort een ruime collectie boeddhistische teksten.

Behalve tot Zen voelt de auteur zich aangesproken door het geestesgoed van Shinran Shonin, een dertiende-eeuwse Japanse leraar en geleerde in de traditie van het Reine-Landboeddhisme.

Verder wordt de auteur beïnvloed door het maatschappelijk geëngageerde boeddhisme van de Japanse zenleraar Hisamatsu Shin’ichi (1889-1980) en dat van Thich Nhat Hanh, een eigentijdse zenleraar van Vietnamese komaf.

De publicaties van de auteur over boeddhisme documenteren het spoor van (zelf)studie en beoefening dat hij heeft gevolgd en volgt sinds hij in 2007 zijn eerste schreden zette op het gebied van de zenmeditatie en lessen over boeddhisme ging bijwonen in zijn geestelijke thuis, het Kanzeon Zen Centrum in Amsterdam, waarvan hij een (buiten)lid is.