Bronnen & literatuur

Onderstaand is een persoonlijke selectie van literatuur in Nederlands en Engels over (aspecten van) sarcoïdose. Dit overzicht beoogt niet volledig of actueel te zijn. Raadpleeg altijd een arts voordat je aan informatie van derden conclusies verbindt over je gezondheidssituatie.

Nederlands

Duidelijke brochures over sarcoïdose in het Nederlands kun je bestellen of downloaden op de website van de patiëntenvereniging Sarcoidose.nl. Je kunt de vereniging ook volgen op Facebook, LinkedIn en Twitter (@SarcoidoseBN).

Een andere bron van informatie is de website van het Centrum Interstitiële Longziekten (CIL) van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Het CIL is het oudste en grootste multidisciplinaire expertisecentrum op het gebied van sarcoïdose in Nederland.

De website van de ILD Care Foundation bevat ook informatie over sarcoïdose. ILD is de afkorting van Interstitial Lung Diseases (interstitiële longziekten), de groep ziekten waaronder longsarcoïdose valt.

Op Twitter kun je berichten over sarcoïdose vinden door te zoeken op #sarcoidose (Nederlands) en #sarcoidosis (Engels).

Van de sarcoïdosepatiënten heeft ongeveer 65% last van een vorm van dunne vezelneuropatie (dvn). De spierziektenvereniging komt meer op voor de belangen van deze patiënten dan Sarcoidose.nl.

Slaapapneu, het tijdelijk stoppen van de ademhaling tijdens het slapen, is een regelmatig voorkomende complicatie bij sarcoïdose. Informatie hierover is te vinden en op de website van de Nederlandse Vereniging Slaapapneu Patiënten.

Meer lezen:

  • Huisartsenbrochure Dunne Vezel Neuropathie link
  • E. Hoitsma & M. Drent, ‘Neurosarcoïdose en dunnevezelneuropathie in kader van sarcoïdose: pijnlijke klachten (2015) link
  • J. Prast, ‘Feiten en cijfers over sarcoïdose en de behandeling ervan’ (Sarcoscoop, 2014) link
  • M. Drent, ‘Sarcoïdose: stand van zaken’ (2012) link
  • M. Drent, ‘Adembenemende contacten’ (inaugurele oratie, 2006) link
  • E. Hoitsma, ‘Dunne vezel neuropathie: pijnlijke klachten van sarcoïdosepatiënten’ (2011) link
  • S.M. Collard e.a., ‘Cardiale sarcoïdose. Een kardinale diagnose’ (2007) link

Engels

Engelstalige informatie kan nuttig zijn om aan niet-Nederlanders uit te leggen wat sarcoïdose is.

Duidelijke brochures over sarcoïdose in het Engels kun je bestellen of downloaden op de website van de Amerikaanse Foundation for Sarcoidosis Research (FSR).

Een andere bron van informatie is de website van het National Heart Lung and Blood Institute (NHLBI), een dienst van het U.S. Department of Health & Human Services, het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid. Op gezette tijden wordt de informatie over sarcoïdose hier aangepast. Een oudere versie van de website uit 2008 met zeer uitgebreide informatie over de ziekte in al zijn aspecten, vind je hier.

Meer lezen:

  • E. Hoitsma, ‘Small fiber neuropathy: a novel finding in sarcoidosis’ (proefschrift, 2005): de volledige tekst van het baanbrekende onderzoek naar de relatie tussen dunne vezel neuropatie en sarcoïdose link
  • M. Drent e.a., ‘Consequences of sarcoidosis’ (2015) link

Op deze site

Wat is sarcoïdose?

Leven met sarcoïdose (pdf) – artikel van Jules Prast in SarcoScoop, juni 2012

‘Willem Alexander genezen van milde vorm ziekte Besnier-Boeck’, De Volkskrant 19 april 1999

What is sarcoidosis?