Over de auteur

julesprast_2017_250x250 Drs. J.A.J. (Jules) Prast is historicus, auteur, sarcoïdosepatiënt en zenboeddhist, in een vorig leven werkzaam als docent, journalist, voorlichter en leidinggevende in verschillende communicatiefuncties.

Geboren in 1961 in Eindhoven, bracht hij zijn jeugd door in het Brabantse land. In 1979 sloot hij zijn middelbare-schoolopleiding af met het diploma gymnasium alfa.

Aansluitend vertrok hij naar Amsterdam, waar hij geschiedenis studeerde aan de Vrije Universiteit en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 onderbrak hij zijn studie voor een jaar om te werken op de redactie van Elseviers Weekblad. Tijdens het vervolg van zijn studie bleef hij free-lance schrijven voor verschillende kranten en tijdschriften.

Werkend leven
Na het afronden van zijn studie in 1988 vervulde hij eerst zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij was als docent verbonden aan de Luchtmacht Officiersschool (LUOS) op de vliegbasis Gilze-Rijen, waar hij lesgaf over NAVO- en defensiebeleid in de context van de geschiedenis van de internationale betrekkingen.

Voor het stafgebouw van de Luchtmacht Officiersschool

Vervolgens werkte hij van 1989 tot 1994 in Den Haag als voorlichter bij het Ministerie van Financiën. Van 1994 tot 2000 was hij bij ABN Amro hoofd persvoorlichting. Van 2000 tot 2008 gaf hij als directeur corporate communicatie van Philips leiding aan de wereldwijde communicatie van het bedrijf.

In zijn Philips-jaren ontwikkelde hij zich in binnen- en buitenland tot een opinieleider op het gebied van kwaliteit en effectiviteit van corporate communicatie. In 2003 werd hij door de Beroepsvereniging voor Communicatie uitgeroepen tot Communicatiemanager van het Jaar.

In deze periode behaalde hij ook een diploma als executive coach, na een opleiding bij de Academy for Executive Coaching in Londen.

Ziekte
Als gevolg van de zeldzame chronische ontstekingsziekte sarcoïdose moest Jules zich in 2008 blijvend uit het werkende leven terugtrekken. In 2009 werd hij duurzaam arbeidsongeschikt verklaard.

Na een aantal jaren van intensieve medische behandeling trad hij in 2012 als vrijwilliger toe tot de redactie van SarcoScoop, het tijdschrift van de patiëntenvereniging Sarcoidose.nl (Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland). Hier schreef hij vooral over wetenschappelijk onderzoek op het gebied van sarcoïdose.

Toen ook de belasting hiervan hem te zwaar werd, trok hij zich in 2016 terug uit de redactie. Sindsdien publiceert hij columns op de website van de patiëntenvereniging en artikelen in het Boeddhistisch Dagblad, een webkrant met lezers in Nederland en België.

Boeddhisme
Jules is (buiten)lid van de sangha van het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam, waar hij in 2007 met zijn zentraining begon. In 2013 ontving hij er tijdens de jukai-ceremonie uit handen van zijn leraar Nico Tydeman de lekengeloften. Bij deze gelegenheid kreeg hij ook zijn boeddhistische naam, Taigu.

Jukai, overdracht van de boeddhistische lekengeloften (december 2013)

Hij combineert de zenpraktijk graag met de beoefening van elementen uit een verwante, minder bekende stroming, die van het reine-landboeddhisme.

De Standaard
In 2018 verscheen zijn boek De mannen achter De Standaard. Geschiedenis van een antirevolutionair dagblad. De publicatie berust op een adaptatie van het manuscript van Jules’ in 1990 afgebroken promotieonderzoek. Het boek is onthaald op overwegend positieve wetenschappelijke recensies.

De Standaard werd in 1872 opgericht door de gereformeerde voorman Abraham Kuyper en een groep vermogende geestverwanten. Het boek reconstrueert op basis van uitvoerig bronnenonderzoek wat zich heeft afgespeeld achter de schermen van het roemruchte dagblad in de eerste decennia van zijn bestaan.

Literatuur
Door de invaliderende gevolgen van zijn ziekte heeft Jules te maken met een geringe energievoorraad, andere lichamelijke beperkingen en de noodzaak om veel te rusten. Hij leeft op zijn eigen tempo en verlaat slechts zelden zijn woonplaats Woerden.

Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met studie van de Nederlandse literatuur en poëzie sinds het einde van de negentiende eeuw. Daarnaast wordt hij op de been gehouden door klassieke en jazzmuziek.