Internationale behandelstandaard longsarcoïdose in de maak

Zes sarcoïdosecentra uit vier landen hebben een systeem ontwikkeld om de kwaliteit van de behandeling te meten.

De zes centra nemen hiermee het voortouw om de behandelmethodes van longsarcoïdose internationaal beter op elkaar af te stemmen. Bij gebrek aan alom aanvaarde standaard bestaan er nu bijvoorbeeld grote verschillen bij het starten van behandeling en het voorschrijven van medicijnen, zoals de ontstekingsremmer prednisolon.

De zes deelnemende expertisecentra zijn het St. Antonius en het Erasmus MC in Nederland, in België het academisch ziekenhuis in Leuven, in Groot-Brittannië het Royal Brompton Hospital in Londen, en in de Verenigde Staten ziekenhuizen in Cleveland en Cincinatti.

Artsen in deze ziekenhuizen hebben de behandeling van sarcoïdose scores gegeven voor de uitwerking van de behandeling op de kwaliteit van leven, de uitwerking op de kwaliteit van de zorg, en het aantal patiënten bij wie de behandeling negatief uitpakt. De scores zijn verwerkt in een wetenschappelijk gevalideerd kwaliteitssysteem dat wereldwijd onder medici steeds meer navolging vindt.

Longsarcoïdose is de meest voorkomende vorm van de ziekte. De zes deelnemende ziekenhuizen leggen hun bevindingen door middel van een Britse wetenschappelijke publicatie nu voor aan sarcoïdoseartsen over de wereld om discussie en aansluitende initiatieven mogelijk te maken.

Klik hier voor deze publicatie (Engelstalig)

Reageren