Willem Alexander opent Sarcoïdose Centrum

Welkome aandacht voor de onbekende immuunsysteemziekte sarcoïdose: Prins Willem Alexander opent op 31 oktober 2012 het Sarcoïdose Centrum in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Dit heeft het EMC bekendgemaakt in een persbericht d.d. 28 september 2012.

De opening door de prins vindt plaats tijdens een symposium dat het Erasmus MC over sarcoïdose organiseert. De prins heeft tijdens de jaren negentig zelf aan een milde vorm van deze ziekte geleden. Zie hierover mijn eerdere artikel op deze blog: ‘Gebruikte Willem Alexander prednison?’ d.d. 27 april 2012.

Over het symposium en het Sarcoïdose Centrum in het Erasmus MC schrijf ik een artikel voor het nummer van SarcoScoop van december 2012. SarcoScoop is het kwartaalmagazine van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland, de patiëntenvereniging.

Nederland kent twee expertisecentra op het gebied van sarcoïdose. Naast het centrum in Rotterdam (600 patiënten) is er een in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein (1000 patiënten).

Expertisecentra combineren de behandeling van gecompliceerde ziektebeelden met wetenschappelijk onderzoek en opleiding van artsen op het gebied van sarcoïdose. Omdat dit een systeemziekte is, vereist behandeling een teamaanpak met inbreng van verschillende medische specialisten. Expertisecentra adviseren ook artsen in andere ziekenhuizen waar patiënten met sarcoïdose lokaal behandeld worden.

Auteur: Jules Prast

Jules Prast (1961) is historicus, auteur, sarcoïdosepatiënt en zenboeddhist, voorheen werkzaam in verschillende communicatiefuncties bij de overheid en in het bedrijfsleven. Meer over de auteur |

Reageren